Skoči na glavno vsebino

Nacionalni projekt Teden pisanja z roko letos poteka od 22. do 26. januarja 2024. Pisanje z roko bomo spodbujali že deveto leto zapored, letošnja osrednja tema bo ‘Zapis časa o nas’. Osredotočeni bomo na spomine in dogodke, ki so nas zgradili in oblikovali, da se danes take prepoznavamo in opisujemo.

Projekt ozavešča pomen ohranjanja pisanja z roko. Organizira ga Društvo Radi pišemo z roko skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo. S pomočjo tega projekta se spodbuja čitljivo, tekoče in ‘lepo’ pisanje.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala, je pomembna spretnost. To je izvirna človekova spretnost, saj nihče na svetu ne piše tako kot vi. Spretnosti razvijamo z vajo. Znano je, da možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju z računalnikom. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dlje časa. Učenci, ki pišejo z roko, pišejo spise hitreje, imajo večjo vztrajnost, več idej in dolgotrajnejšo pozornost.

Namen Tedna pisanja z roko je ozavestiti mlajše in starejše o pomenu pisanja z roko, ga spodbuditi, vzpostaviti družbeno pozitiven odnos do pisanja z roko, poudariti pomen razvoja individualnosti, vplivati na razvoj fine motorike pri mlajših in starejših ter izraziti spoštovanje in naklonjenost, saj je pisanje z roko bolj osebno.

Če bomo pisali z roko, bomo ohranili to fino motorično spretnost, ki je pomembna za mlajše in starejše generacije. Sami se bomo odločali, kdaj bomo pisali s pomočjo računalniške tipkovnice in kdaj z roko. Dobro je ohraniti možnost izbire.

Skozi celo leto, predvsem pa ob Tednu pisanja z roko, naj vas spremlja misel:

‘Počasi pisalo po papirju drsi,

nam črke ustvarja in misli umiri.’

Učenci knjižničarskega krožka so ob tej priložnosti razmišljali in se pogovarjali o pisanju: raje pišemo z roko ali na tipkovnico? Deset učencev je povedalo, da raje pišejo z roko, saj je takšno pisanje lažje, lepše, postaneš boljši pisec, poleg tega pa nekaterim starši ne dovolijo pisati na računalnik. Pisanje na tipkovnico jim vzame več časa, saj dolgo iščejo posamezne črke. Dve učenki sta povedali, da raje pišeta na tipkovnico, saj je lažje, pišeta hitreje in lepše. Kaj pa vi? Raje pišete z roko ali s pomočjo tipkovnice in naprave?

Učenci so nato s pomočjo knjižničarke pripravili razstavo v novih vitrinah poleg knjižnice. Za razstavo so nekateri učenci napisali enega svojih najljubših spominov (osrednja tema letošnjega tedna), nato pa še narisali inicialko, veliko in bogato okrašeno črko.

Vabljeni na ogled razstave in k zapisu svojih najljubših in najpomembnejših spominov!

 

Maja Femc, knjižničarka

 

Viri:

https://www.osflv.si/teden-pisanja-z-roko-2021/

https://www.cnvos.si/aktualno/8947/odprte-so-prijave-na-teden-pisanja-z-roko-2024/

 

FOTOGRAFIJE 📷🎬🎶

 

 

Dostopnost