Skoči na glavno vsebino

Učenci 6. b smo si za današnji tehniški dan postavili raziskovalno vprašanje, kakšne možnosti rabe javnega prometa imamo v Novem mestu v primeru, ko želimo priti od Osnovne šole Bršljin do glasbene šole Mirana Jarca v starem mestnem jedru ter poiskati tisto možnost, ki je najbolj varna, najhitrejša, najcenejša in najbolj okolju prijazna.

Raziskovali smo avtomatski sistem za izposojo koles GoNm, železniški promet ter javni avtobusni promet.

Ugotovili smo, da je za izposojo kolesa  potrebno imeti ustrezno kartico ter biti registriran. S kartico nato na enem izmed postajališč prevzamemo kolo ter ga oddamo na istem ali drugem postajališču. Ob registraciji v sistem je potrebno kupiti uporabniško kartico. Letna članarina za uporabnike, ki se prijavljajo v sistem znaša 25 EUR za koledarsko leto, na voljo je tudi mesečna članarina v višini 5 EUR. Žal sistema nismo preizkusili, saj na postajališču pred šolo ni bilo na voljo nobenega kolesa.

Pot smo nadaljevali do avtobusne postaje ob BTC-ju, kjer smo raziskovali vozne rede. Na svetovnem spletu smo poiskali informacije glede uporabe  pametnega sistema Sitium, ki je uporabnikom na voljo preko aplikacije za mobilne telefone in kot fizična brezstična kartica. Aplikacijo Sitium uporabniki brezplačno naložijo na mobilne telefone in jo s sredstvi oziroma dobroimetjem napolnijo prek mobilne denarnice VALU. V Knjižnici Mirana Jarca in na novomeški avtobusni postaji, je do 22. septembra 2023 možno brezplačno pridobiti tudi fizično kartico Sitium, ki sicer stane pet evrov.

 

Ustavili smo se tudi na železniški postaji Novo mesto, raziskovali prihode ter odhode vlakov ter se seznanili z možnostjo nakupa vozovnic preko avtomata, katere cena za otroke do 15. leta starosti znaša 0,60 evra v eno smer.  Vožnje z vlakom smo se veselili, vendar nam  vozni red ni bil naklonjen, zato smo pot v mesto nadaljevali peš.

 

Na poti do glasbene šole smo poiskali še dve postajališči koles ter zaposlene v knjižnici povprašali o sistemu Situm.

 

Ocenili smo, da je najmanj varno, če se v mesto odpravimo s kolesom, saj od železniške postaje do središča mesta ni urejene kolesarske poti.

 

V šolo smo se vrnili skozi Kettejev drevored in na koncu ugotovili, da je najbolj hitra, cenovno ugodna, varna ter okolju prijazna pot ravno pešpot.

 

Zapisali: učenci 6. b in razredničarka Nataša Rustja

 

FOTOGRAFIJE 📷🎬🎶: : Nataša Rustja

 

 

 

Dostopnost