Skoči na glavno vsebino
  1. junija praznujemo dan Primoža Trubarja. Za spominski dan Primoža Trubarja, utemeljitelja knjižne slovenščine in pobudnika oblikovanja zavesti o enotnosti slovenskega kulturnega, jezikovnega in političnega prostora, je bil izbran domnevni datum njegovega rojstva. Ob tem se bo po Sloveniji odvilo več dogodkov v počastitev praznika.

Pobudo za državni praznik je leta 2008 ob praznovanju 500. obletnice Trubarjevega rojstva dal tržaški pisatelj Boris Pahor. Njegov namen je obeležiti spomin na osrednjo osebnost slovenskega protestantizma 16. stoletja.

 

 

 

 

Katekizem in Abecednik

Vir: https://www.idrija.com/danes-se-spominjamo-o%C4%8Deta-slovenskega-je

 

 

 

 

 

 

Njegovi deli, Katekizem in Abecednik, je protestantski duhovnik napisal leta 1550. A zakaj sta ti deli tako pomembni in kaj je Trubar hotel z njima doseči? S Katekizmom je skušal rojake poučiti o protestantizmu s pomočjo tiska, kar je kasneje omogočilo tudi razvoj slovenske književnosti. A ker je bil Katekizem primeren le za izobražene, je v zavednosti o pomembnosti učenja jezika, ki ne sme zaostajati za učenjem o veri, k omenjenemu delu dodal Abecednik. Abecednik je bil priročnik za branje, ustvarjen s posebnim namenom, da bi se Slovenci iz njega naučili branja.

Trubar je svoj narod želel izobraziti ter jim s pomočjo verskega izobraževanja privzgojiti navade bolj razvitih skupnosti. V slovenskem jeziku ni videl »nizkega« ali »pogovornega« jezika, temveč poseben in zmogljiv jezik, ki bi Slovence lahko politično in kulturno združeval, posameznike pa intelektualno razvijal. Svoj narod je imel rad; v njegovih delih ga nagovarja z »lubi Slovenci«.

Z mesecem junijem vstopamo v poletje, vseeno ne pozabimo na poklon slovenskemu jeziku in kulturi. Za vas imamo nekaj junijskih namigov za premik.

Ljubitelji filma in živalskih junakov vabljeni v Kulturni center Janeza Trdine, kjer si boste lahko ogledali veliko mačjo dogodivščino Jaz in moj muc Ru.

Glasbeni navdušenci vabljeni v Knjižnico Mirana Jarca, kjer se 20. junija obeta prav poseben večer, ki bo skozi skladbe in aranžmaje Mihaela Hrustlja, njegovega igranja, petja ter z edinstvenim zvokom mešanega mladinskega pevskega zbora Gimnazije Novo mesto in Šolskega centra Velenje zazvenel v atriju knjižnice.

Čeprav se s koncem šolskega leta zaključi tudi branje za bralno značko, na knjige nikar ne pozabite. Knjižnica Mirana Jarca vas vabi na opravljanje poletne bralne značke Poletni pustolovci. Obiščite oddelek za mladino in poiščite »Skrinjo pustolovščin«. Poleg pustolovščin, ki vam jih branje zagotavlja, bo ob zaključku poletne bralne značke tudi prireditev z gostom, sladkanje in nagradni žreb.

 

 

 

 

 

Pripravila: Maja Femc, knjižničarka

Naslovna slika: 

Primož Trubar

Vir: https://www.slovenec.org/2020/06/08/dan-primoza-trubarja-slovenski-drzavni-praznik-za-katerega-marsikdo-sploh-ne-ve/

 

 

Dostopnost