Na dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru, letos 18. novembra,
bo že enajstič potekal Tradicionalni slovenski zajtrk.
Glavni namen dneva slovenske hrane je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, ki se ji na ta
dan nameni dodatno pozornost, lokalnim pridelovalcem in predelovalcem hrane. S
praznovanjem dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno pridelano hrano, podpiramo
napore naših pridelovalcev in predelovalcev hrane in izražamo spoštovanje do njihovega dela.
Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka se glasi: »Zajtrk z mlekom – super
dan!«.
Za letošnje leto je medresorska delovna skupina pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in
prehrano v ospredje postavila pomen mleka in mlečnih izdelkov, z namenom poudariti to
pomembno prehransko dobrino.
Izpostavljam nekaj prednosti mleka:
–         Mleko je naša prva popolna hrana in pijača s katero se srečamo že ob rojstvu.
–         Je lahko prebavljivo, zaradi njegove visoke hranilne in biološke vrednosti se
priporoča zlasti v prehrani odraščajočih otrok, mladine, športnikov in bolnikov
v času okrevanja.
–         Mleko in priporočeni mlečni izdelki so polnovredno živilo, ki se zelo pogosto
znajde na našem jedilniku in prav je tako.
–         Je zelo bogat vir kalcija v najboljši obliki za presnovo.
–         Vsebuje v maščobi topne vitamine A, D, E in K, betakaroten ter minerale.
–         Je osnovno živilo, ki kljub podražitvam ostaja cenovno dostopen vir hranilno
bogatega in uravnoteženega živila.
–         V Sloveniji imamo kakovostno mleko, vendar pa njegova priljubljenost pada, 
–         Mleko ali mlečni izdelek, ki ga dodamo jutranjemu obroku, le tega beljakovinsko
obogati, v sinergiji z ostalimi sestavinami pa prinaša ugodni učinek na jutranje
miselne procese, izboljša pa tudi naše razpoloženje.  
 Več o tem, zakaj je mleko tako edinstveno, koliko mleka naj bi dnevno zaužili, kateri mlečni
izdelki so priporočljivi, katerim se je bolje izogibati, pa o mitih in resnicah si lahko preberete
na https://www.nijz.si/sl/tradicionalni-slovenski-zajtrk-2022-letos-v-ospredju-mleko-in-
mlecni-izdelki
 Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da že najmlajši spoznajo pomen
kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev
poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje ki redno
zajtrkujejo imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih
vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk
poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje
sledenje učnemu procesu.
Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko ali drugo
sadje slovenskega porekla.
 
Letošnji Tradicionalni zajtrk bomo izvedli v petek, 18. 11. 2022, med 7.00 in 8.00 uro v
šolski jedilnici.
Vabljeni in dober tek!
 
Erika Medvešek,
organizatorica šolske prehrane

 

 

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on Tumblr
Dostopnost