Skoči na glavno vsebino

» NIHČE NI TAKO MAJHEN, DA NE BI MOGEL KAJ PRISPEVATI.«

(Greta Thunberg)

Prvošolčki smo v mesecu oktobru postali EKOšolčki.

Slikanica, ki jo navdihnila življenjska zgodba nominiranke za Nobelovo nagrado, Grete Thunberg, nas je popeljala na EKOpotovanje.

Greta in velikani je slikanica, ki pripoveduje o deklici, ki se odločno zoperstavi velikanom, ki posekajo že toliko dreves, da gozda skoraj ni več. Deklico, ki živi v osrčju čudovitega gozda, živali prosijo za pomoč, saj jim velikani neprestano zastrupljajo in jemljejo življenjski prostor. Greta skuša velikane sprva ustaviti kar sama, zaradi njene vztrajnosti pa se ji pridružijo tudi drugi otroci, ki se zavedajo resnice o spremembah na edinem planetu, ki mu ljudje lahko rečemo dom.

Naučili smo se pravilno ločevati odpadke. Spoznali smo, zakaj je ločevanje odpadkov pomembno in potrebno ter kam gredo odpadki, ko jih mi odvržemo.

Očistili smo okolico šole: pobrali smo smeti, jih ločevali in odnesli na šolski ekološki otok.

Ugotovili smo, da porabo vode in elektrike lahko ZMANJŠAMO z ugašanjem luči in zapiranjem pip, s hojo in kolesarjenjem zmanjšamo količino izpušnih plinov, ki zastrupljajo zrak; vrečko lahko večkrat uporabimo, premajhna oblačila, igrače, pohištvo … PONOVNO UPORABIMO oziroma podarimo; embalažo, steklo, papir, kovino RECIKLIRAMO.

Ustvarjali smo iz odpadne embalaže: iz tulcev smo naredili vrano čarovnice Uršule, ki poučuje v EKO čarovniški šoli (Mojiceja Podgoršek),strašni pajki so nastali iz starih zgoščenk.

Zemlja je naš edini planet. Ne moremo napolniti kovčkov in se preseliti na drugega. Zemljo  imamo radi in pomagali ji bomo po svojih močeh: zapirali bomo pipe, ugašali luči, več bomo hodili peš ali kolesarili, ločevali bomo odpadke, smeti bomo vedno pospravili za seboj, ustvarjali bomo iz odpadne embalaže, zbirali bomo star papir, sijalke, baterije, papir bomo porisali z obeh strani in ga tako porabili manj, za brisanje rok bomo uporabili eno brisačko, iz kozarcev bomo pili brez slamic …

 »Nekoč samoumevne navade so danes postale nekaj, česar se mora človeštvo očitno znova naučiti. In ker ‘velikanom’ ni do učenja, knjižna Greta polaga upanje tja, kjer so zanj najbolj plodna tla – v srca in možgane otrok.« (Ilona Dolenc, Primorske novice)

Ali veste, kdo so velikani?

Vprašajte nas, prvošolčke – EKOšolčke.

Učenci 1.c, 1.d in učiteljica Janja

FOTOGRAFIJE
Dostopnost