Skoči na glavno vsebino

Lepo pozdravljeni bralci in bralke,

8. septembra po vsem svetu obeležujemo dan pismenosti, v Sloveniji pa nam ta dan prinaša tudi začetek že tradicionalnega Nacionalnega meseca skupnega branja, ki bo potekal vse do 10. oktobra, ko se zaključi skupaj s Tednom otroka. Ker letošnji mesec skupnega branja posebno pozornost namenja medgeneracijskemu in družinskemu branju, dragi učenci in učitelji – povabite k druženju s knjigo tudi svoje družinske člane, sorodnike, prijatelje.
Nacionalni mesec skupnega branja povezuje vse, ki skrbimo za spodbujanje branja, z namenom dviga bralne pismenosti in kulture po vsej Sloveniji – To velja tudi za OŠ Bršljin, saj bomo v mesec branja zakorakali vsak s svojim kupčkom knjig in ga obeležili z mnogimi dogodki, ki nas bodo povezali v pravo bralno bratovščino.

Zavedati se moramo, da je branje za razvoj posameznika izrednega pomena, saj pripomore k spoznavanju, razumevanju in spoštovanju samega sebe in drugih ljudi. Je vrednota, ki jo je potrebno privzgojiti že v otroštvu in jo potem skrbno negovati in vzdrževati tudi v času mladostništva. Ko pa človek branje vzljubi, mu postane okno v svet, v katerega se lahko poglobi, kadarkoli želi, ter tako neprestano širi svoja obzorja.
Ali kot pravi Pavček:
»Pravo branje le dalje in dalje gre
čez črke in pike, čez vrte in hribe
v Koromandijo ali še dlje.«

Da je branje res pravo potovanje bomo na OŠ Bršljin dokazali s pomočjo bralnih dogodkov in izzivov, ki jih bomo pripravili učitelji in vas povabili k raziskovanju novih svetov in idej s pomočjo besed. Tako da vas, dragi učenci, za začetek prav lepo vabimo k branju brošur in revij, ki ste jih prejeli po razredih. Posvetimo nekaj minut današnjega dne različnim prispevkom in spoznavanju novih stvari s pomočjo revij, ki jih imate na voljo na naši šoli: od Cicibana in Mojega planeta do Pila in Historyja.

In nenazadnje, lepo vabljeni zopet v šolsko knjižnico! Upamo da vsaka knjiga najde svojega bralca in vsak bralec svojo knjigo! In če si za zaključek sposodim besede ruskega pisatelja Asimova: »Knjižnica ni le knjižnica, ampak vesoljska ladja, ki nas odpelje na najbolj oddaljen rob vesolja, časovni stroj, s katerim potujemo v daljno preteklost in v prihodnost, učitelj, ki ve več kot kdorkoli, prijatelj, ki nas zabava in tolaži, predvsem pa vstopnica v lepše in boljše življenje«.

Želim vam uspešno in zadovoljno novo šolsko leto!
Maja Femc, knjižničarka

Dostopnost