Skoči na glavno vsebino

V nedeljo, 8. marca 2020 sta se dva sedmošolca OŠ Bršljin udeležila državnega tekmovanja Glasbena olimpijada, ki je organizirano za učence od 7. do 9. razreda.

Tekmovanje je potekalo preko celega dne. Mladi glasbeniki so se ob 8. uri zbrali v prostorih Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, kjer jih je pozdravila profesorica Branka Rotar Pance. Skupaj so zapeli olimpijsko himno, nato pa so se odpravili po učilnicah, kjer jih je čakala prva etapa tekmovanja, to je pisni test. V testu so tekmovalci odgovarjali na naloge povezane s slušnimi primeri, izkazali so znanje glasbene teorije, poznavanje vnaprej določenih člankov in splošno glasbeno znanje.
Druga etapa tekmovanja je bil a-vista, oziroma prima vista preizkus. To pomeni, da je vsak tekmovalec dobil en melodičen in en ritmičen notni zapis, ki ga je moral izvajati pred komisijo. Predstavljajte si, da dobite neznane note in morate točno zapeti melodijo, ki je v njih zapisana. To je a-vista izvajanje.
Sledila je tretja etapa: vokalni preizkus. Tokrat so morali tekmovalci pred komisijo zapeti skladbo po lastni izbiri in pokazati kako dobro upoštevajo načela pravilnega petja. Naša tekmovalca, sta se izkazala kot odlična pevca!
V zadnji – četrti etapi tekmovanja so se mladi glasbeniki predstavili z lastno kompozicijo. Od septembra do februarja so se preizkušali v vlogi skladateljev. Vsi so morali doma napisati svojo skladbo. V mesecih do državnega tekmovanja so jo izdelovali in vadili, na državnem tekmovanju pa so svoje skladbe predstavili na koncertu v veliki dvorani Konservatorija za glasbo in balet LJ. Naš tekmovalec Gal je napisal skladbo za glas in kitaro, tekmovalka Lara pa skladbo za klavir.
Po koncu vseh štirih etap je sledila pavza, med katero je komisija seštela točke posameznih etap. Po pavzi smo se zbrali na zaključni prireditvi s koncertom in podelitvijo priznanj. Lara Šonc je dosegla bronasto priznanje, Gal Medved pa srebrno priznanje. Obema tekmovalcema iskrene čestitke in veliko glasbenega ustvarjanja še naprej!

Zapisala mentorica: Tatjana Dolenc Marinšek

 

FOTOGRAFIJE
Dostopnost