Skoči na glavno vsebino

Le kdo ne pozna Kekca, desetletnega prebrisanega fanta, pastirčka, ki se s palico, klobukom, malho in dobro voljo sprehaja po gorskih planotah in dolinah, po robu prepadov in brezen? Kekec zagotovo velja za enega najbolj priljubljenih junakov slovenske mladinske literature. Kako dobro pa poznamo njegovega ‘očeta’, pisatelja Josipa Vandota?

V letošnjem letu 2024 praznujemo kar dve njegovi obletnici: minilo je namreč 140 let od pisateljevega rojstva in 80 let od njegove smrti.

Josip Vandot je bil rojen 15. januarja 1884 v Kranjski Gori. V svojem domačem kraju je obiskoval osnovno šolo, v Novem mestu je obiskoval gimnazijo. Zaradi pomanjkanja denarja se je moral odpovedati študiju medicine in se zaposliti pri železnici. Po povratku v domači kraj se je ukvarjal s kmetijstvom in pastirstvom. Po upokojitvi se je posvetil pisateljevanju. Pisal je pesmi in prozo, motive za svoja dela je črpal iz ljudskega izročila in planinskega sveta. Domačim bralcem se je priljubil predvsem z zgodbami o Kekcu, ki so bile, razen prve knjige Kekec iz naših gora, vse objavljene posmrtno, po letu 1951, ko je začel svojo zmagoslavno pot prvi film o Kekcu. Josip Vandot je umrl 11. julija 1944 med bombardiranjem vasi Trnjanska kuta pri Slavonskem Brodu. Leta 1967 so mu na rojstni hiši v Kranjski Gori odkrili spominsko ploščo.

Pisatelja najbolj jedrnato opišejo verzi na njegovi rojstni hiši:

‘Tukaj rodil se je Josip Vandot,

pisal je knjige za mladi rod.

Živ ohranili mu bodo spomin

Kekec in Mojca in Kosobrin.’

Učenci knjižničarskega krožka so s pomočjo knjižničarke ob obletnici pisateljevega rojstva v novih vitrinah pri knjižnici pripravili razstavo. V knjižnici so poiskali knjige Josipa Vandota, ki govorijo o Kekcu: Kekec na volčji sledi, Kekec na hudi poti in Kekec nad samotnim breznom, ter tudi druge pisateljeve knjige: Kocljevo maščevanje, Roža z Mucne gore in Popotovanje naše Jelice. V knjižnici imamo tudi slikanice Kekec in Pehta, Kekec in Prisank ter Kekec in Bedanec, ki jih je v skrajšano obliko priredil pisatelj Andrej Rozman Roza.

Vabljeni k ogledu razstave in branju Kekčevih prigod!

Maja Femc, knjižničarka

Viri:

https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/vandot-josip/

https://old.delo.si/kultura/knjiga/pisatelj-vandot-in-njegova-deska-malha-dobre-volje.html

 

Dostopnost