Skoči na glavno vsebino
  1. januarja se začenja Teden pisanja z roko, osrednji letni dogodek, ki je namenjen ozaveščanju otrok in odraslih o pomenu pisanja z roko.

Pisanje z roko je več kot uporaba pisala. Je izvirna človekova spretnost, saj nihče na svetu ne piše tako kot vi.

Pomembno je s kognitivnega, nevrološkega  in socialno kulturnega vidika. Povezano je z našim živčnim in mišičnim sistemom. Strokovnjaki ugotavljajo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pri pisanju s tipkovnico. Tu je namreč angažiran drugi del možganov.

Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, informacije se nam v spominu zadržijo dlje časa, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost in tako vzdržujemo naše možgane v dobri formi, tudi ko smo starejši.

Poseben pomen imajo tudi izvirna sporočila, ki jih ob posebnih priložnostih napišemo z roko, npr. voščila, zahvale, izraze sožalja. Z roko napisana sporočila so bolj osebna, izražajo spoštovanje in naklonjenost.

Čeprav si ne znamo zamisliti, da bi bili v današnjih časih brez računalnikov in drugih sredstev za digitalno komunikacijo, ravno vse prepogosta uporaba tehnologije spodbuja razmišljanje, da nas tipkanje preveč izolira, nam jemlje kreativnost in človeški pridih, ki sta značilna za pisanje z roko. Le-to namreč ohranja v pisanju človeške, ne le strojne sledi.

Če bomo pisali z roko, bomo ohranili to fino motorično spretnost, ki je pomembna za mlajše in starejše generacije. Sami se bomo odločali, kdaj bomo pisali s pomočjo računalniške tipkovnice in kdaj z roko. Dobro je namreč ohraniti možnost izbire.

V Tednu pisanja z roko bomo tudi v OŠ Bršljin spodbujali lepo pisanje z roko, čitljivo in tekoče, posebej z malimi in velikimi pisanimi črkami!

Dostopnost