Skoči na glavno vsebino

Na današnji dan smo se spominjali prve svečane prireditve, ki je potekala 29. 10. 1971. Ob 50-letnici šole smo dan proslavili s kulturnim dnem. Ob svečanem dogodku so si vsi učenci od prvega do devetega razreda ogledali kulturno prireditev, razstavo in sodelovali na delavnicah.

Proslava je 29. 10. 1971 potekala v živo, tokrat pa smo počastitev obletnice obeležili drugače. Danes smo se morali prilagoditi razmeram in pripraviti posnetek kulturne prireditve. Z njo smo počastili otvoritev takrat nove šole in obeležili 50-letnico OŠ Bršljin.

V avli šole smo si učenci vseh razredov pod vodstvom Marjetke Pivk in Anje Kraševec ogledali razstavo šole o petdesetih letih njenega delovanja. Vodji razstave sta nam povedali, da sta se že marca 2021 zakopali v arhiv med plakete, priznanja, fotografije in drugo gradivo. V zadnjih mesecih, ko so priprave na razstavo potekale intenzivneje, pa sta naredili izbor fotografij, pokalov in plaket. Sprva sta razstavo želeli pripraviti  tako, da bi delovanje šole v vseh petdesetih leti prestavili na časovnem traku, vendar sta se ob tako obsežnem gradivu odločili, da bosta razstavo razdelili na posamezne sklope.

V nekaterih razredih so delali od doma in dejavnosti  izvedli na daljavo.    Prvošolčke so učiteljice zjutraj pričakale oblačene v prav posebna stara oblačila, v rokah pa so imele namesto računalnika kar šibo. Nekateri nagajivi učenci so morali klečati na koruzi ali pa so s šibo dobili po prstih. Učenci drugega razreda so z ogljem upodobili okolico šole, učenci tretjega razreda pa so narisali svojo učilnico.

Četrtošolci so izdelovali trganko v obliki šolskega logotipa oz. v obliki bršljinske spirale. Petošolci so izdelovali maketo svoje sanjske učilnice. Nekateri so svojo sanjsko telovadnico upodobili z bazenom, spet drugi so učilnico upodobili s toboganom. Učenci šestega razreda so izvedli kviz o razstavi in izdelali lesene podlage za magnetke s podobo šolske stavbe. Dan so zaključili spisom, v katerem so razmišljali, kako si predstavljajo šolo čez 50 let.  Vsak posameznik je izdeloval v aplikaciji  Wordcloud oz. si je izbral pet besed, ki opisujejo kulturni dan ob 50-letnici.

Tako petošolci kot tudi sedmošolci so izdelovali makete šole v prihodnosti. Preizkusili so se tudi v igrah, ki so se jih igrali nekoč, kot na primer črni mož, gumitvist, vlečenje vrvi ter “poplava potres požar”. Osmošolci so izdelali kartonsko torto za petdeset let šole. Učiteljica biologije, ga.  Mira Božič,  pa jim je predstavila svoja leta na OŠ Bršljin, ko jo je obiskovala kot učenka. Učenci devetega razreda so se preizkusili v kvizu o zgodovini šole ter pripravili časovno kapsulo in vanjo vložili svoje zapise. K aktivnosti so povabili prav vse učitelje in učence, ki so s svojimi prispevki v njej pustili pečat za naslednjih 10 ali 20 let. In prav zanimivo bo, ko bomo prebrali vsa ta razmišljanja, vtise, doživljanja ob naslednji obletnici.

Ravnatelj nam je ob zaključku dneva povedal, da je zelo vesel, ker je dan zelo dobro potekal. Najpomembnejše se mu je zdelo, da smo bili tako zelo ustvarjalni in da smo se družili ter se pri vseh zahtevnih nalogah tudi dobro počutili in zabavali.

Anja Novak, Nika Povše, Trina Zupančič, Katja Fišter, Lara Šonc, 9. r.

FOTOGRAFIJE

 

 

Dostopnost