Skoči na glavno vsebino

V torek, 28. 9. 2021, so učenci predmetne stopnje imeli ekskurzije.

Učenci 7. razredov smo se najprej odpravili na Muljavo, kjer smo obiskali rojstno hišo slovenskega pisatelja Josipa Jurčiča. Ogledali smo si film o pisatelju, prisluhnili Krjavljevi zgodbi v obliki kamišibaja, nato pa smo si v živo ogledali Krjavljevo kočo in rojstno hišo pisatelja, v kateri smo videli pohištvo, kmečko orodje ter Jurčičevo literarno zbirko.

Naša naslednja postaja je bila vasica Dolenje jezero, kjer smo si ogledali zanimivo maketo Cerkniškega jezera. Posebej nas je presenetilo, da se je maketa napolnila z vodo, prav tako, kot se napolni jezero. Pritegnil nas je tudi film, ki jezero prikazuje v različnih letnih časih. Prikazana so kmečka opravila, videli in slišali smo različne ptice, ki gnezdijo v okolici jezera, prikazane so bile prostočasne aktivnosti ob jezeru in Cerkniško polje, ki je v različnih delih leta poplavljeno ali suho. Ob koncu predstavitve smo si šli ogledat požiralnike in ker je bil dan topel, smo se posladkali s sladoledom.

Naša zadnja postaja je bil grad Snežnik. Grad je lepo obnovljen in opremljen z originalnim pohištvom zadnje plemiške družine, ki je grad uporabljala kot lovsko rezidenco. Z veseljem smo si ogledali pohištvo, predvsem pa so nas navdušile različne lovske trofeje in nagačene živali. V grajskem parku smo se nekoliko sprostili, nato pa se odpravili nazaj domov.

Veselimo se že ekskurzije v 8. razredu!

FOTOGRAFIJE

 

Dostopnost