Skoči na glavno vsebino

Dragi bralci in bralke, lepo vas pozdravljam ob pričetku novega bralnega leta.

Bralci po Sloveniji 17. septembra praznujemo prav poseben dan: dan zlatih knjig in obletnico rojstva in smrti pisatelja Franceta Bevka, za vse nas pa tudi dan pričetka Bralne značke, edinstvenega bralnega gibanja, ki otroke in mladostnike spodbuja k branju in katere cilj je, da bi se ti spoprijateljili s knjigo, postali redni bralci in to ostali tudi kasneje v življenju.

Bralna značka ima najdaljšo tradicijo med programi, ki spodbujajo razvoj bralne kulture v Sloveniji. Prva, Prežihova bralna značka, je bila podeljena v šolskem letu 1960/61 na OŠ Prevalje, učenci pa so brali s pisateljem in takratnim ravnateljem Leopoldom Suhodolčanom, ki je o prvi podelitvi bralnih značk zapisal:

»Pionirji na Prevaljah so nemirni, nestrpni že ves teden. Izpolnjuje se jim velika želja. Pisatelj France Bevk jim je sporočil, da jih obišče. Povabili so ga bili. Dopisujejo si z mnogimi pionirji po Sloveniji, pišejo mladinskim pisateljem, katerih dela so se jim najbolj priljubila. Zdaj je tu. Dvorana na Prevaljah je premajhna, da bi lahko sprejela vse, ki bi želeli videti in slišati.  Prvič razdelimo Prežihove značke. Deset pionirjev je uspešno opravilo skušnjo. So prvi, ki so jo prejeli. Še posebej pa so ponosni na to, da smo jih značke pripeli na prsi ob obisku pisatelja Franceta Bevka. Pionirjem žarijo lica, ko si ogledujejo značko, srečni so, ko se jim pisatelj podpiše v izkaznico. Nikoli v življenju ne bodo pozabili. Sledi novo doživetje. France Bevk jim bere odlomek iz novejšega dela: Ognjeni krst Petra Petelinčka. Polna dvorana tiho sledi napetemu dogajanju. Oči si hočejo za vselej vtisniti njegovo postavo, ušesa za vselej njegov glas. Težko je slovo. Olajšuje ga obljuba, da nas bo še obiskal …«

 V 61 letih se je bralna značka spremenila, zrasla, se razvila. Za bralno značko berejo bralci vseh starosti, že v vrtcu, nato v šoli, za bralno značko berejo odrasli in poteka tudi izven Slovenije. Bralna značka ne pozna meja. Pripadamo torej izjemni družini bralcev, vsako leto nas je 140.000 in več. Bralni družini se bomo danes ponovno pridružili tudi na OŠ Bršljin in sicer z branjem za Župančičeva bralno značko.

Dragi učenci, naj vas tudi letos povabim k branju! Naj vam bralna značka predstavlja prijetno doživetje, in branje knjig nekaj, na kar boste ponosni, tako kot nekoč prvi značkarji na Prevaljah. Naj vam bralna značka ne predstavlja bremena, temveč sprostitev, domišljijsko potovanje, odkrivanje novih stvari.

Povabljeni torej v knjižnico, kjer boste zagotovo našli knjigo, ki je namenjena prav vam in vas že čaka na polici, da si jo izposodite.

Za konec pa bi z vami delila še delček poslanice predsednika Društva Bralne značke, Marka Kravosa:

»Čez belino papirja iščem do devete dežele,
ki bo zelena in čista od rose.
Dovolj prostorna mora biti za vsa drevesa,
pod katera sedejo moji bližnji.
V krošnjah listi, v listih šùmi in zgodbe, gnezda.
Odpreš knjigo že ob zori: dan bo svež kot rosa!«

Hvala za pozornost. Želim vam nadvse prijetno bralno sezono!

Maja Femc, knjižničarka

Dostopnost