logo zdrava sola ekosola kulturna sola1simbiozasola1 erasmusplus1 facebookgumb header object

SIO 2020

»BRŠLJINSKA PLAKATA MIRU

PONOVNO MED NAJBOLJŠIMI«

Mednarodnega natečaja »Plakat miru 2018« z naslovom »Bodimo prijazni« (angl. Kindness matters) se je v letošnjem šolskem letu udeležilo 16 osnovnih šol s 110 plakati s področja Lions kluba Novo mesto. Naša šola je sodelovala s kar 17 likovnimi deli naših sedmošolcev in osmošolcev, ki so plakate ustvarjali pri izbirnem predmetu Likovno snovanje I in II.

 


Maja Mihina - Mir se prične že z enim koščkom prijaznosti

 

Komisija je na regijskem nivoju izbrala 4 likovna dela, ki jih je uvrstila na nacionalni nivo.Od teh pa sta kar 2 likovni deli bršljinskih učenk. »Mir se prične že z enim koščkom prijaznosti« je naslovila svojo sliko osmošolka Maja Mihina, sedmošolka Gloria Tramte pa je na likovni način razmišljala o tem, da je mir pravzaprav plod naše prijaznosti, zato ga ustvarjajmo in delimo.


Gloria Tramte - Mir je plod naše prijaznosti. Ustvarjajmo in delimo ga.

Strokovna komisija na nacionalnem izboru pa je likovno delo naše Maje uvrstila še med 24 najboljših plakatov miru v Sloveniji.

Obema učenkama iskreno čestitamo za izjemen ustvarjalni dosežek.

 Fotografije ostalih likovnih del.

Mentorica: Vilma Petelin

DAN ODPRTIH VRAT SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA

Dan odprtih vrat je enodnevni dogodek, ko bodo prijavljena slovenska podjetja odprla svoja vrata in obiskovalcem predstavila delovne procese, naravo in pogoje dela v realnem okolju.

Tokratni dogodek je namenjen šolski mladini v zadnji triadi osnovne šole, njihovim staršem, svetovalnim delavcem in učiteljem, kakor tudi srednješolcem – gimnazijcem.

Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za mladino in starše bo potekal v četrtek, 29. novembra 2018 ob 16.30 uri. Dan odprtih vrat je organiziran v popoldanskem času z namenom, da se obiskov podjetij udeležijo tudi starši.

Prijave na dogodek

Na dogodek se morate prijaviti. Na spletni strani www.odkrijsvojtalent.si najdete več informacij o samem dogodku in obrazec za prijavo.

Zakaj Dan odprtih vrat za šolsko mladino?

Poklicno odločanje mladine na prehodu iz osnovne v srednješolsko izobraževanje in naprej je težka naloga za otroke. Poklicev ne poznajo dovolj dobro, še posebej ne tistih, ki so njihovim očem bolj skriti, zato je zbiranje informacij izjemnega pomena. Že tradicionalno se mladi redkeje odločajo za poklicno oz. naravoslovno tehnično izobraževanje. Dan odprtih vrat je namenjen prav temu, da te poklice približamo učencem in dijakom zaključnih razredov. 

dan odprtih gosp

Zakaj vključujemo tudi starše in zakaj v popoldanskem času?

Ker igrajo starši pomembno vlogo pri poklicnem odločanju svojih otrok, pogosto pa nimajo dovolj informacij o poklicih, pogojih dela, trgu dela ali pa imajo nepravilne predstave o t. i. tehničnih poklicih.

Cilji Dneva odprtih vrat slovenskega gospodarstva

CILJ 1: PONUDITI VEČ INFORMACIJ

Ponuditi učencem zaključnih razredov in njihovim staršem več informacij o procesih, naravi in pogojih dela v realnih delovnih okoljih.

CILJ 2: ZRUŠITI STEREOTIPE

Razbiti stereotipe o "manj" in "bolj" priljubljenih oz. spoštovanih poklicih.

CILJ 3: OMOGOČITI SPOZNAVANJE PERSPEKTIVNIH POKLICEV

Omogočiti mladini in njihovim staršem spoznavanje perspektivnih poklicev, ki jih naše gospodarstvo potrebuje.

Za pomoč pri prijavi se lahko obrnete ne pedagoginjo Katarino Šepetavc.

OBISK AKADEMIJE ZNANJA NA GIMNAZIJI NOVO MESTO

Devetošolci in osmošolci – bodoči gimnazijci - smo se v soboto, 24. 11. 2018, udeležili delavnic Akademije znanja na Gimnaziji Novo mesto. Preverili smo, kako deluje termometer, z mikroskopom pogledali, kakšna je notranjost prašičjih ledvic, iskali smo skriti zaklad, izdelovali tekoče kristale, primerjali kalorične vrednosti živil, se igrali s starimi fizikalnimi inštrumenti, spoznali Japonsko in si zvili svoj lasten suši, govorili špansko, angleško, latinsko in celo afrikansko. Pri vsem tem smo se zelo zabavali in tako preživeli zanimivo, drugačno sobotno dopoldne.

Všeč mi je bila delavnica ŠPO-SLJ, saj smo se zelo zabavali. Prav tako je bilo zanimivo pri delavnici kemije, kjer sem spoznala malo več o kaloričnih vrednostih živil.

Miša Udovč, 9. b

 

Bila sem na delavnici geografije, kjer smo delali suši, in na slovensko-športni delavnici. Bilo je super, sploh najboljše pa je bilo kosilo.

Mala Malenšek, 9. b

 

Bila sem na delavnicah latinščina, fizika-kemija in geografija. Vse delavnice so mi bile zelo všeč, saj so bile poučne, zanimive in na njih sem se naučila veliko novega.

Živa Bregar, 8. b

 

Na gimnaziji mi je bilo zelo všeč in zanimivo. Bila sem na geografiji, kjer smo delali suši, in na kemiji, kjer smo določali energijsko vrednost živil.

Nika Grill, 9. a

 

V soboto smo bili na gimnaziji in bilo je zelo zabavno. Bila sem na treh delavnicah: latinščina, geografija in slovenščina. Na latinščini smo pisali smo pisali v vosek latinske črke. Pri slovenščini smo iskali skriti zaklad. Pri geografiji pa smo imeli kviz o japonski in delali smo suši. Lahko rečem, da je bilo zelo zanimivo.

Ilhana Ljubijankić, 9. a

 

Bila sem na delavnici tujih jezikov (španščina, francoščina angleščina). Naučila sem se veliko novih izrazov in tehnik za učenje jezika. Na latinščini je bilo zabavno. Učitelj je bil zelo zanimiv in prijazen. Zanimivo je bilo tudi na delavnici ŠPO – SLJ.

Vana Bašić, 9. b

 

Bila sem na delavnicah latinščine, španščine, francoščine in angleščine ter geografije. Vseč mi je bilo spoznavanje novih jezikov, hrana, profesorji in dijaki so bili zelo potrpežljivi in prijazni.

Neja Adamič, 9. b

FOTOGRAFIJE

ŽIVA KNJIŽNICA

V četrtek, 22. 11. 2018, sta devetošolka Vana Bašić in sedmošolka Ajla Vejzović ponovili predstavitev »Žive knjižnice«. Prvič sta metodo aktivnega dialoga v angleščini predstavili na Poljskem v okviru Erasmus+ projekta. Tokrat sta jo v slovenščini in bosanščini predstavili učencem, ki so se bršljinski šolski skupnosti pridružili v letošnjem šolskem letu. V nadaljevanju srečanja sta predstavili lastno zgodbo selitve iz Bosne in Hercegovine v Slovenijo in za hip postali »živi knjižnici«.

Učenci iz Bosne in Hercegovine, ki se spopadajo z vsakodnevnimi težavami zaradi jezika in še spoznavajo novo okolje, v katerem živijo, so jima zastavljali številna vprašanja. Glede na njihove odzive sta jim Vana in Ajla s konkretnimi odgovori vzbudili upanje, da jim bo z vztrajnim učenjem jezika, vključevanjem med vrstnike uspelo prebroditi strahove in težave, s katerimi se srečujejo po selitvi v Slovenijo.

FOTOGRAFIJE

 

Zapisala: Natalija Globevnik

Fotografije: Vilma Petelin

Tradicionalni slovenski zajtrk

Tako, kot že od leta 2012, smo tudi na naši šoli obeležili tretji petek v mesecu novembru obeležili – tradicionalni slovenski zajtrk. Istega leta je slovenska vlada sprejela tudi sklep o razglasitvi tretjega petka v mesecu novembru za dan slovenske hrane.

Tradicionalni slovenski zajtrk vedno ponudimo kot zajtrk in ni nadomestilo malici. Sestavljen iz medu, kruha, mleka in jabolka. Vsa živila morajo biti pridelana ali predelana v Sloveniji. Ker je Slovenija precej majhna, za vsa slovenska živila pravimo, da so iz lokalnega okolja. Jabolka smo kupili od Sadjarske kmetije Uhan, med od Čebelarstva Šercelj, kruh od Pekarne Pepe. Ker je na ta dan preveliko povpraševanje po mleku in maslu, teh živil žal ni bilo mogoče dobiti v tako velikih količinah direktno s kmetije, zato smo si pomagali s slovenskimi mlekarnami. Tako smo za zajtrk ponudili maslo od ekološke mlekarne Krepko ter mleko od mlekarne Celeia. Za vsa živila pa smo dobili potrdilo, da je slovensko.

Obisk Tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil zelo velik pri mlajših učencih, saj so jih nanj pripeljale razredne učiteljice. Pri učencih iz predmetne stopnje pa si za naslednje leto želimo večjega obiska.

Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk pa ni samo organiziranje zajtrkovanja slovenskih živil v šoli, temveč tudi ozaveščanje in izobraževanje. V ta namen smo na šoli izvedli različne aktivnosti.

Učenci podaljšanega bivanja smo imeli ob dnevu slovenske hrane kar precej dela. Ne samo, da smo spoznavali pomen lokalno pridelane hrane, poučili smo se tudi o pomenu čebel. Brali smo zgodbe in poučne knjige in si ogledali poučno risanko o čebelah s pomočjo katere smo spoznali, da bi brez čebel ljudje kmalu izumrli. Čebele oprašijo veliko rastlin s pomočjo katerih si ljudje potem pridelamo hrano. Pogovarjali smo se tudi o tem kako bi pomagali čebelam. Spomnili smo se, da bi si spomladi lahko na našem vrtu uredili cvetlično gredo za katero bomo skrbeli tako, da bodo na njej vedno cvetele in opojno dišale različne medovite rastline.

Ker pa so se zunaj že spustile temperature, smo iz papirja izdelali cvetoč pomladni travnik in tako v našo jedilnico priklicali sonce in čebelice, ki neutrudno nabirajo nektar.

 

Učenci prve triade so dobili tudi zgibanke, ki jim jih je priskrbela Čebelarska zveza Slovenije. Na šolo nam jih je prinesel predsednika novomeške čebelarske zveze, gospod Franc Kobe. G. Kobe nam je na tradicionalnem slovenskem zajtrku tudi predstavil življenje čebel in vrste medu, ki so ga pridelale njegove čebele. Seveda smo med lahko tudi poskusili.

Tudi otroški pevski zbor pod vodstvom zborovodkinje Tatjane Dolenc je imel te dni veliko dela. Pevci so neutrudno vadili in zvadili Slakovo slovito pesem Čebelar. Z nastopom v avli, so se člani otroškega pevskega zbora, 16. 11. 2018 ob 10. uri, pridružili mnogim vrtcem in šolam iz vse Slovenije, ki so skupaj zapeli pesem. Pevskemu zboru v pomoč je priskočil tudi harmonikaš Marko, klaviaturist Kristjan in Lea, ki je igrala cajon. Nastop je popestrila tudi mala čebelica, kranjska sivka, Lucija in nekaj učiteljev, ki so zaplesali valček ob zvokih Čebelarja.

Dan slovenske hrane je bil zanimiv, poln dobrih doživetij in spoznanj.

FOTOGRAFIJE

Maruša Brecelj in Tina Turk

Več prispevkov

 1. Obisk Instituta Jozef Stefan in Hiše eksperimentov
 2. Angleščina na prostem
 3. »PLAKAT MIRU 2018«
 4. 1, 2, 3 – MIGAJMO VSI!
 5. Leon Štukelj na OŠ Bršljin
 6. Na obisku v vrtcu Ostržek
 7. Tradicionalni slovenski zajtrk
 8. Tržnica srednjih šol 2018
 9. Bober: Mednarodno tekmovanje iz računalniskega razmisljanja
 10. Umetnost in Ivan Cankar
 11. Simbioza giba 2018
 12. Akcija Drobtinica 2018
 13. V jati z drugačnimi
 14. Branje nas druži
 15. Živim zdravo z naravo
 16. Les je lep
 17. Prvošolci obiskali Policijsko postajo Novo mesto
 18. Orientacijski pohod za učence 6. in 7. razreda
 19. Živimo zdravo z naravo
 20. Ilustracija pesmi
 21. Kit na plaži
 22. Ciciveselošolci so v knjigah iskali skrivnosti denarja
 23. Kulturni dan v prestolnici
 24. Ko trškogorske lipe spregovorijo
 25. Arheološka podoba Dolenjske in izdelava nakita
 26. Simbioza giba 2018
 27. Teden otroka in Igre brez meja v Dolenjskih Toplicah
 28. Akcija Drobtinica 2018
 29. Dan odprtih vrat - Srednja šola za gostinstvo in turizem
 30. Izdelava vozička s pogonom na gumo
 31. Erasmus+ mobilnost na Poljsko
 32. Vsaj 500 bralcev
 33. Orientirajmo se s kompasom
 34. Minicity - malo mesto, ki veliko ponuja
 35. Tradicionalni astronomski večer na OŠ Bršljin
 36. Pohod na Smuk - 3.r.
 37. Drugošolci na Mirni gori
 38. Pohod na Debenec
 39. Poletimo s knjigo
 40. Prvi šolski dan 2018-2019
 41. Irec Jack na obisku
 42. Ujemi svoje sanje
 43. Zmagovalci zbiralne akcije papirja
 44. Zaključna prireditev 2. razreda
 45. Šmarješki tek in 7. c razred
 46. V ljubljanskih muzejih
 47. KONEC SIVINE, TU JE ŠIRNO VESOLJE
 48. Učenci 4. razreda smo imeli ŠD
 49. Nagradimo uspeh 2018
 50. Prvošolci v Kekčevi deželi
 51. Drugošolci v Ljubljani
 52. Policist za en dan
 53. Prvi razred Športni dan - Machova učna​
 54. Konec sivine, prihajajo poslikave
 55. Občinsko prvenstvo v odbojki na mivki
 56. Petošolci podprvaki
 57. Prvošolci so si ogledali Zajčkovo hišico
 58. Pohodniki ID Pojdi z nami v hribe: Machova pot
 59. Naše mlade likovnice ustvarjale na otoku Krku
 60. Vesela šola
 61. Prijateljska nogometna tekma
 62. Prvi razredi v Dolenjskem Muzeju
 63. Prvi razredi obiskali Dolenjski muzej
 64. KOŠARICA RDEČEGA KRIŽA in POKLONI ZVEZEK KARITAS
 65. Po sledeh medveda v raziskovanju podzemnih jam
 66. Tehnični dan prvošolcev – Obisk muzeja na prostem v Pleterju
 67. ŠVN Seča - 3. r. maj 2018
 68. Igre nekoč in danes
 69. Zaključna prireditev natečaja Evropa v šoli
 70. Postani poznavalec tradicionalnih slovenskih jedi
 71. Petošolci v Brežicah
 72. Eko tržnica na Novem trgu v Novem mestu
 73. Jesti zdravo, za počutje pravo!
 74. Jem zdravo za zabavo (naravoslovni dan 3. razred)
 75. Natečaj: "Polepšajmo čebelam domovanje in spoznajmo čebelarje"
 76. Z obnovljivimi viri energije zremo v prihodnost
 77. Hrček Cofko in vreča smeti
 78. Občinsko prvenstvo v pomladanskem krosu
 79. Četrtfinale državnega prvenstva v namiznem tenisu
 80. Petošolci regijski zmagovalci
 81. Zdravstveno letovanje otrok na Debelem rtiču 2018
 82. Dobro jutro, sonce!
 83. Bršljinčani področni prvaki
 84. »Juha, ki iz buč se skuha«
 85. Obisk bodočih prvošolcev
 86. Na planincah
 87. Motovacijske delavnice - strojništvo
 88. Tačke pomagačke na obisku v 2. razredu
 89. Bršljinski umetniki ponovno uspešni
 90. Svetovni dan vode
 91. Prišla je pomlad
 92. Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za novo življenje
 93. 3. SREČANJE ČLANOV ŠOLSKE SKUPNOSTI
 94. Uspešna nedelja na sejmu Altermed v Celju
 95. Obisk gostov Erasmus+
 96. Državno tekmovanje Ekokviz 2018
 97. Pustolovščina s Petrom Panom
 98. Predstavnika OŠ Bršljin na regijskem otroškem parlamentu
 99. Spoznavamo poklic avtokaroserista
 100. Koncert šolskih pevskih zborov
 101. Spoznavali poklic strojnika
 102. Predstavniki šole na otroškem parlamentu
 103. Zagorelo je
 104. OTON ZUPANČIČ ALI ŽUPANČIČ?
 105. Športni dan tretješolcev
 106. Kemso videoposnetki
 107. Ko zapade sneg
 108. Kulturni dan: Z roko v roki v pisan svet
 109. Knjiga je najboljša družba
 110. Tjaša Bovhan nagrajena
 111. Sankanje prvošolcev
 112. Glasbena olimpijada - šolsko tekmovanje
 113. Ekokviz 2018
 114. Likovna delavnica »Bajke in povesti o Gorjancih«
 115. Motivacijske delavnice, januar 2018
 116. Lutkovna predstava v OPB: Bobek in barčica
 117. Dejavnosti in vsebine OPB
 118. ŠN CŠOD Rak Rakov Škocjan
 119. Kviz o Poljski in Portugalski
 120. Sadna kupa po nemško
 121. Drugošolci na drsališču
 122. Delavnice za romske učence
 123. Občinsko dvoransko prvenstvo v atletiki
 124. Šola v naravi Kope
 125. Nika Blažič zlata
 126. G. Dan iz Anglije
 127. »JANTARNA POT« se je uspešno zaključila
 128. Videokonferenca z Erasmus+ partnerji
 129. V knjižnici je praznično
 130. Četrtošolci imajo talent
 131. Voščilnice iz Danske in Poljske
 132. Sodelovali smo na nagradnem natečaju "Najbolj izvirna fotografija poklica"
 133. Pevski vikend
 134. Zbiralna akcija starega papirja
 135. Računalniško tekmovanje Bober - rezultati
 136. Državno tekmovanje iz angleščine
 137. ŠVN 7.r Trilobit, november 2017
 138. Zdrav slovenski zajtrk
 139. Zmorem sam/a
 140. Zdravi zobje - lep nasmeh
 141. Orientacija s kompasom
 142. Dan slovenske hrane
 143. Lesena škatla
 144. Prvošolci zaplavali v jesen
 145. Tekmovanje iz kemijskega poskusa
 146. Priprave na tehniški dan: novoletni sejem 2017
 147. Tržnica srednjih šol na OŠ Bršljin
 148. 1. zbiralna akcija starega papirja uspela
 149. Mednarodno srečanje Erasmus+
 150. Jesen v 1. B
 151. Srečanje romskih otrok Dolenjske in Posavja
 152. Z babicami in dedki v Prečno (3. razred)
 153. Bršljinski zajtrk
 154. Na Trški gori z babicami in dedki
 155. Na Trški gori z babicami in dedki
 156. OŠ Bršljin ponovno v jati z drugačnimi
 157. Prvošolci na pohodu s starši, babicami in dedki
 158. Drugošolci na pohodu
 159. Tehniški dan: Les je lep
 160. Obisk inštituta Jožefa Štefana in Hiše eksperimentov
 161. Delavnica o prostovoljstvu za učence 8. razredov
 162. Zdrava šola
 163. Bralna pismenost
 164. Kulturna šola
 165. Zbiralna akcija starega papirja
 166. Kulturni dan: 6. razred
 167. Evakuacijska vaja
 168. Športni dan četrtošolcev
 169. Sedmošolci raziskovali Notranjsko
 170. Dobrodošla jesen
 171. Obrazi sveta
 172. Simbioza Giba 2017
 173. ŠESTOŠOLCI NA IGRAH BREZ MEJA V ORGANIZACIJI DPM MOJCA
 174. Jaz pa pojdem na Gorenjsko
 175. Varno v prometu - tehniški dan, 2. r.
 176. Gozd kot učilnica
 177. Ustvarjalnica Mirna Peč:»ŠPORT«
 178. S planetarijem približali vesolje
 179. Prvošolci in policisti
 180. E-Bršljinko
 181. Sedmošolci obiskali Dolenjski muzej
 182. Tradicionalni dan odprtih vrat - Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma
 183. MINICITY LJUBLJANA – NARAVOSLOVNI DAN, 3. r
 184. Spodbujanje ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti
 185. Zaključna prireditev ob dnevu državnosti
 186. Ciciveselošolski dan
 187. Dan presenečenja v 3. razredih
 188. Športni dan v 2. razredu
 189. Četrtošolci obiskali Slovenski šolski muzej in Slovenski parlament
 190. Kamišibaj in poezija
 191. Programerski mački osvajajo mednarodne nagrade
 192. Naravoslovni dan 7. r: Luknja
 193. ŽENSKE – ŠE VEDNO PREZRTA POLOVICA?
 194. Drugošolci so se predstavili na zaključni prireditvi za starše
 195. Mladi rokometaši osvojili 1. mesto
 196. Zakorakajte po poti čutnih doživetij
 197. HLAČE VELIKANA JANEZA IN GROMOZANSKA ŽAGA
 198. ND: Travnik 6. r
 199. Podelitev zlatih veselošolskih priznanj
 200. ŠVN Planica 5. r